1. Haberler
  2. Gündem
  3. Türkiye enerjide yüzde 63 yerli hedefine ilerliyor

Türkiye enerjide yüzde 63 yerli hedefine ilerliyor

featured
service

Haberi senin için okuyabiliriz


ANKARA- BHA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2024-2028 Stratejik Planı kapsamında Türkiye’nin enerji sektöründe büyük bir dönüşüm gerçekleştirmeyi hedefliyor. Yeni planda, elektrik üretiminde yerli kaynakların payının artırılması, sürdürülebilir enerji arz güvenliğinin sağlanması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının güçlendirilmesi temel amaçlar arasında yer alıyor.

Bakanlığın yayımladığı stratejik plana göre, 2028 itibarıyla Türkiye’nin elektrik üretiminde yerli kaynakların payının yüzde 63’e çıkarılması hedefleniyor. Planda, güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünün 33 bin 100 megavat, rüzgar enerjisi santrallerinin ise 19 bin 300 megavat seviyesine yükseltilmesi öngörülüyor. Ayrıca, 4 bin 800 megavatlık nükleer enerji kapasitesinin devreye alınması planlanıyor.

Enerji üretiminde yerli kaynakların gücü artacak

Stratejik plana göre, 2028 yılına kadar yerli kaynaklardan üretilen elektrik miktarı yıllık 270 milyar kilovatsaate çıkarılacak. Günlük yurt içi ham petrol üretiminin 210 bin varil, doğal gaz üretiminin ise 42,5 milyon metreküp seviyesine ulaşması hedeflenirken, doğal gaz depolama kapasitesinin 12 milyar metreküpe çıkarılması öngörülüyor. Ayrıca yıllık maden ihracat değerinin 10 milyar dolara çıkarılması amaçlanıyor.

7 stratejik amaç belirlendi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu yeni yol haritasında 7 ana amaç ve 30 hedef belirledi. Bu amaçlar arasında sürdürülebilir enerji arz güvenliğinin sağlanması, dışa bağımlılığın azaltılması, net sıfır karbon odaklı enerji dönüşümünün gerçekleştirilmesi, güvenli ve katma değerli madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi, enerji ve maden piyasalarının ulusal ve uluslararası etkinliğinin artırılması, yerli teknolojilerin desteklenmesi ve kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi yer alıyor.

Dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yerli kaynaklardan elektrik üretimi, petrol ve gaz arama faaliyetleri artırılacak. Plan kapsamında elektrik üretiminde temiz enerji kaynaklarının payı yükseltilirken, enerji verimliliği çalışmaları hızlandırılacak. Net sıfır karbon odaklı dönüşüm çerçevesinde karbon yoğunluğunun azaltılması, elektrikli araç altyapısının güçlendirilmesi ve yeşil hidrojen ile yenilenebilir gaz değer zincirlerinin oluşturulması da öncelikli hedefler arasında yer alıyor.

Madencilikte katma değer artışı

Türkiye’nin maden potansiyelinin ortaya çıkarılması ve stratejik minerallerin ekonomiye kazandırılması hedefleniyor. Madenlerin Türkiye’de işlenmesi ve katma değerinin artırılması için çalışmalar yapılacak. Ayrıca, madencilik sektöründe uluslararası standartlara uygun, güvenli ve çevreye duyarlı üretim süreçleri benimsenerek, iş sağlığı ve güvenliği kültürü yaygınlaştırılacak.

Bakanlığın stratejik planı, enerji ve maden piyasalarının uluslararası piyasalara entegrasyonunu, bu sektörlerde yatırım ortamının iyileştirilmesini ve teknoloji geliştirme, AR-GE çalışmaları ile yerlileştirme faaliyetlerini de kapsıyor. Dijital dönüşüm, siber güvenlik altyapısının güçlendirilmesi ve afet durumlarına müdahale kapasitesinin artırılması gibi kurumsal gelişim adımları da planın önemli başlıkları arasında yer alıyor.

Türkiye enerjide yüzde 63 yerli hedefine ilerliyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

BasınPress ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin